Hva slags bil hverdagen krever varierer for den enkelte. Mange tar opp et lån for å kunne kjøpe akkurat den bilen de behøver eller bilen de virkelig ønsker seg. Hvilke vilkår du får på billånet er helt avhengig av hvilken sikkerhet du kan stille med.

Ofte har også situasjonen endret seg etter første gang lånet til bilen ble innvilget, og da kan det være greit å vurdere refinansiering av lånet.

Hva er et billån?

Et billån kan i praksis faktisk være to ting. Vanligvis kaller man det et billån når du har pant i selve bilen du kjøper eller eier. Det er også mulig å ha et billån uten pant i bilen. Da kalles det vanligvis et kaskofritt lån. Et kaskofritt lån, er i utgangspunktet et forbrukslån uten sikkerhet. Har du noe egenkapital og skal kjøpe ny bil, anbefales det å ta opp et billån.
Har du derimot ingen egenkapital vil ofte det beste være å ta opp et kaskofritt lån. Skal du kjøpe bruktbil er ofte et kaskofritt lån å foretrekke da dette blir raskt innfridd, og gir deg større muligheter på markedet da du kan handle raskt.

Hva er refinansiering?

Å refinansiere et lån vil si at vilkårene for lånet blir endret. En grunn til å ville refinansiere billånet sitt er gjerne for å få et gunstigere lån. Gjennom å refinansiere lånet vil du som oftest senke dine månedlige kostnader. https://no.wikipedia.org/wiki/Refinansiering

Dette kan gjøres på flere måter som for eksempel å få en lavere effektiv rente eller forlenge nedbetalingstiden på lånet. Det vanligste er å sjekke med den banken eller finansforetaket hvor du allerede har lånet om disse har noen muligheter til å endre dine betingelser. Alternativet er å gå ut på det åpne markedet igjen og søke om et nytt lån.

Dette kan være smart for også å sjekke hva slags betingelser du har i dag og hva det er mulig å oppnå. Har du allerede et billån med pant i bilen er det vanskeligere å bytte långiver enn om du har et kaskofritt billån. For å finne ut hva slags billån som vil være mest hensiktsmessig for deg må du først se på det billånet du har i dag. Når du refinansierer, endrer du vilkårene for det lånet du har.

Når skal du refinansiere billånet ditt?

Det kan være flere grunner til at man bør vurdere å refinansiere billånet sitt. Livssituasjonen kan ha endret seg, og det er tid for å tenke nytt. Har man fått ny jobb med høyere lønn, kan det være smart å tenke på raskere nedbetaling av lånet. Har man nylig kjøpt bolig, eller vært boligeier i noen år, så er det mulig å refinansiere bilen inn som en del av boliglånet.

Dette vil være gunstig da man kun operer med ett lån, rentene på boliglån i Norge er veldig lave. En slik refinansiering er mulig å gjøre enten man har et billån med pant i bilen, eller et kaskofritt billån. Kan man endre lånet med å stille sikkerhet i bolig, er man garantert en bedre rente og dermed lavere kostnader.