Å refinansiere et lån betyr at du tar opp et nytt lån for å betale ut det gamle. Dette kan for eksempel være å ta opp et forbrukslån for å samle usikker gjeld og kreditt. Søk om økt boliglån for å bake annen gjeld inn i boliglånet. Eller å flytte lånet til en annen bank for å få bedre vilkår.

Hvorfor søke om refinansiering

Grunnen til at mange søker om refinansiering er for å få bedre vilkår på lånet. Bedre vilkår kan være lavere rente, kortere nedbetalingstid eller lavere gebyrer. Flere velger også å refinansiere flere lån og kreditter inn i ett lån. Dette sparer du penger på fordi du betaler renter og gebyrer til færre lånegivere. Målet med refinansiering er rett og slett å gjøre det billigere å ha ett lån.

Når du skal refinansiere lån kan dette gjøres gjennom to ulike metoder. Du kan søke om refinansiering med forbrukslån eller med boliglån. Forbrukslån kan kun brukes til å refinansiere andre usikre lån, slik som smålån og kredittkort. Boliglånet kan brukes til å refinansiere alle typer lån. Bare husk at lånet på boligen ikke kan overstige 85 %. Og de beste vilkårene får du med under 60 % belåningsgrad.

Søknadsprosessen

Å søke om refinansiering kan gjøres på forskjellige måter

  • Finne lånetilbud gjennom låneportal
  • Søke refinansiering gjennom lånemegler
  • Refinansiere boliglånet

Låneportal

Hos en låneportal velger du ønsket lånebeløp og nedbetalingstid. Du får da en oversikt over alle mulige lån som passer dine kriterier som alder og inntekt. Lånene kan sorteres etter popularitet eller nedbetalingstid. Dette er en enkel metode for å sammenligne ulike lånetilbud før du søker om lån. Finner du et tilbud som kan passe din økonomi kan du komme direkte til lånesøknaden fra portalen.

Lånemegler

En lånemegler samarbeider med flere banker om å tilby lån til refinansiering. Når du søker gjennom en lånemegler sender du inn kun en søknad om lån som banken så sender videre. Dette er et godt virkemiddel for å søke om lån i flere banker samtidig. Du sparer tid ved å sende inn kun en lånesøknad. Samtidig øker du sannsynligheten for å få innvilget lånet med flere banker som vurderer lånesøknaden. Det er også enklere å sammenligne de ulike lånetilbudene når de er samlet på et og samme sted.

Refinansiere boliglånet

Eier du en bolig og har boliglån kan du søke om å få økt lånet og bakt annen gjeld inn i dette. Du kan også søke om å øke boliglånet for å finansiere oppussing av boligen. En annen mulighet er å søke om å flytte lånet til en annen bank. Hvis ikke banken din kan tilby en bedre rente enn konkurrentene kan du fritt flytte boliglånet.

Sammenligne lånemuligheter

Skal du søke om refinansiering er det lønnsomt å sammenligne lånemulighetene. Selv om boliglånet har en lavere rente enn forbrukslån kan du spare penger ved å velge den siste. Boliglån har som kjent en lengre nedbetalingstid sammenlignet med forbrukslån.

Maksimal nedbetalingstid på forbrukslån er 15 år med refinansiering. Med boliglån kan du søke om nedbetalingstid på opptil 30 år. Dette er en relativ stor forskjell i nedbetalingstiden, og kostnadene til renter og gebyrer blir høye i løpet av disse årene. Så før du signerer en låneavtale sammenligne de totale kostnadene og velg det rimeligste alternativet.